Citiți, tineri, citiți! Cine știe ce comoară o să găsiți!

Remarc la studenții din ultimele generații o lipsă de motivare în a-și găsi un drum profesional. Cred că, uneori, e nevoie doar de un imbold, acel ceva la care să te conectezi, care să te facă să muți munții. Poate fi o persoană cu care intri în contact și a cărei energie sa te stimuleze, iar dacă persoana întârzie să apară, sfatul meu către voi e să o căutați singuri și să nu mai aștepați să vă cadă para mălăiață. Un impuls poate veni și dintr-o poveste a cuiva de pe internet sau, braking news, dintr-o carte.

 

Există și la noi o serie de cărți cu și despre persoane de succes, care pot fi considerate modele în domeniul lor, fie ca vorbim de business, sport, arta sau orice alte domeniu. Editura Publica, de exemplu, are o colecție dedicată unor astfel de “motivatori”, Victoria Books.

Deși nu lucrez pentru Publica și mai sunt și alte edituri care au în portofoliu astfel de biografii, cele 5 titluri pe care vă îndemn acum să le citiți sunt de laPublica, căci acestea fac parte din ultimele 5 cărți citite care mi-au și plăcut de la primele pagini și care se potrivesc ideei de impulsionare.

 

Elon Musk, Tesla SpaceX și misiunea construirii unui viitor fantastic, autor Ashlee Vance, lecturată înainte de ultimele noutăți care l-au readus în atenția publicului din toată lumea. E musai, dragi studenți de la orice facultate, să o citiți ca să vedeți că pentru a avea success trebuie să munciți mult, exagerat de mult, atât de mult încât o perioadă lungă nu o să aveți viață personală, că dacă avețiun vis, chiar și unul pentru care colegii voștri din generală au râs de voi, sa fiți siguri că îl puteți pune în aplicare dacă depuneți toate eforturile pentru asta. Iată câteva pasaje care să vă de determine să o citiți: “Dacă îi spuneai că ai făcut un lucru pentru că era modul standard în care se făceau lucrurile, te dădea afară din ședințe imediat. Spunea: “Nu vreau să mai aud fraza asta niciodată. Ceea ce trebuie să facem este al dracu de greu, și nu tolerez lucrurile făcute după ureche”…Trebuie să ințeleagă că ești la fel de nebun ca el. Acest etos s-a răspândit în toată compania și toată lumea a înțeles că Musk e pus pe treabă.”

 

Foto: publica.ro

Are abilitatea de a lucra mai din greu și de a îndura mai mult stres decât orice altă persoană pe care am cunoscut-o. Experiențele prin care a trecut el în 2008 ar fi distrus pe oricine altcineva. Dar el nu numai că a supraviețuit, ci a muncit în continuare și și-a păstrat concentrarea…Această abilitate de a rămâne concentrat în mijlocul unei crize iese în evidență drept unul dintre principalele avantaje ale lui Musk în fața altor manageri ori competitori…Cu cât lucrurile devin mai grele, cu atât devine el mai bun…Nu am văzut la nimeni altcineva o asemenea capacitate de a îndura durererea”, declară despre el Gracias , pretenul lui Musk și investitor în Tesla.

 

Încă una cu care sunt perfect de acord și din cauza careia mi-am atras multe înjurături în ultimii 11 ani: ”principiul de bază la SpaceX este să îți iubești munca și să rezolvi lucrurile. Oamenii care așteaptă ghidare ori instrucțiuni detaliate stau pe loc. La fel și angajații care vor feedback. Și cel mai rău lucru pe care îl poate face cineva este să-i spună lui Musk că ceea ce cere este imposibil.”

 

Sau ”Trebuie să decidem care este cea mai bună apărătoare de soare din lume” (despre Model X – un SUV la care lucrau pentru lansare), ”apoi să o facem și mai bună”, a spus Musk”. Sau ”diferența dintre Tesla și concurență a fost dată de hotărârea cu care și-a urmărit viziunea, fără compromisuri, și de angajamentul deplin față de standardele impuse de Musk”.

 

Foto: publica.ro

 

Citiți și Shoe Dog: memoriile creatorului Nike (autor Phil Knight), o carte despre evoluția unui business de poveste, o istorie personală și de brand perfectă pentru cineva aflat la început de drum.

Foto: publica.ro

 

Becoming Steve Jobs, din aventurier in vizionar (autori Brent Schlender și Rick Tetzeli), puțin prea detaliată pentru gustul meu, dar o să iți dea idei, îți va arăta că dacă o să cazi nu e chiar sfârșitul lumii și că, ghici ce, poți să strălucești chiar mai tare după ce te ridici. Condiția, evident, este să nu te dai bătut.

Foto: publica.ro

Coach-ul / Patrick Mouratoglu. O, ce carte! Citiți-o acum și reveniți la ea peste câțiva ani. Puteți învăța atât de multe, despre cariera greșită impusă de părinți, despre schimbare, despre șansă ratată. Cu siguranță o să revin cu un text asupra ei, căci pentru cei cu ceva experiență în spate, pentru cei care coordonează echipe are foarte multe lecții.

 

Foto: publica.ro

Și din alt registru, Crud: povești tăioase din lumea mâncărurilor și a celor care gătesc / Anthony Bourdain, nu e numai pentru cei din domeniu, e o lectură fresh, savuroasă, uneori cu un limbaj mai fără perdea, despre un om cu o viață ca un roller coaster, un om franc, dar totuși un success.

 

 

Mai sunt și alte cărți, dar iese textul prea lung și îmi fug studenții de pe pagină, pe vreun site de can-can-uri.